Aşılar, Aşıların Etkisi Ne Kadar, Çiçek Aşısı Nasıl Ne Zaman Yapılmalıdır.?

  • 17 Aralık 2022
  • 393 kez görüntülendi.
Aşılar, Aşıların Etkisi Ne Kadar, Çiçek Aşısı Nasıl Ne Zaman Yapılmalıdır.?

Aşılar bulaşıcı hastalıklara karşı bir koruma araçlarıdır. Yan etkileri yok denecek kadar azdır. Her aşı aynı düzeyde koruyucu olmamakla birlikte hastalıkların şiddetini azaltırlar.
Aşıların Etki Mekanizması, Aşılar Ne Kadar Etki Gösterir: Aşılar hastalıklara karşı bağışıklık meydana getirirler. Bu bağışıklık hastalığı geçiren bir kimsedeki gibidir. Örneğin boğmaca geçiren bir çocuğun vücudunda bağışıklık meydana gelir ve hastalığı bir daha geçirmez. Aşı da aynı şekilde bir bağışıklığa neden olacağından aşılı bir çocuk boğmaca mikrobuyla karşılaşırsa hastalığa yakalanmaz.
Aşı Tekrar Neden Ne Zaman Yapılmalıdır:? Bazı aşılar bir kere yapılır ve hayat boyu bağışıklık meydana getirirler. Örneğin, kızamık, kızamıkçık. Diğerlerinde ise bağışıklık belirli bir süre içindir, örneğin boğmaca ve tetanoz. Onların bir süre sonra tekrarlanmaları gerekir. Tekrarlama tek bir doz halindedir ve eski bağışıklığın istenilendüzeyde devam etmesini sağlar.


Dikkat Edilecek Konular: Çocukta bir hastalık durumu varsa aşi ertelenmelidir. Aşılar sabah yaptırılırsa daha iyidir, böylece çocuğun ateş durumunu kontrol edebilirsiniz. Boğmaca aşısı ateş yapar, dolayısıyla ateşin yükselmesini beklemeden çocuğa aspirin verebilirsiniz.
• Aşıların yapıldığı yerler üst kol, kalça veya kürek kemiği bölgeleridir.
• Aşılar serin yerde dondurulmadan korunmalıdır.
Bulaşıcı Bir Hastalığı Olan Kişiyle Temas Eden Çocukta Ne Yapmalı:?• Eğer aşıları düzenli yapılırsa tek bir doz tekrar yapılır. Eğer çocuğun aşıları eksikse (3 aşıdan 1 veya 2’si) eksik olan aşılar gerekli süreler içinde çabucak yapılmalıdır. Eğer aşı yapılmamışsa, o anda yapılacak aşının bir yararı olmaz, 2-3 haftalık bağışıklık kazandırmak için serum yapılır.

Çiçek Aşısı,Genel Bilgiler: Çiçek hastalığı Ortaçağ’da Avrupa’da yaygın salgınlar yaparak % 30 oranında ölümlere neden olmuştur. Ancak çiçek aşısının bulunmasıyla günümüzde çiçek hastalığının kaybolması sağlanmıştır. Çiçek aşısı 1796’da Jenner tarafından bulunmuştur. Jenner bir inek hastalığı olan vahşin’in insanlardaki çiçek hastalığına karşı bağışıklık yarattığını bulmuştur. Vahşin hastalığının etkeni virüstür. Bu virüs formalde zayıflatılarak insan için çiçek aşısı hazırlanmıştır. Aşı 3-5 yıl arasında bağışıklık sağlar. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler ise başka hastalıklar (komplikasyonlar) görüldüğünde uygulanmalıdır. Hastalar dinlenmeye alınmalı ve vücutlarının su ile elektrolit dengesi korunmalıdır. Çiçek hastalarıyla ilişki kuran kimselerin 1-2 gün içinde gamma-globulin yaptırmaları yararlı olur. Çiçek hastalığı bu aşı sayesinde artık salgın yapmamakta hatta hastalığın kökünün kazındığı kabul edilmektedir. Artık birçok memlekette bu aşı zorunlu bir aşı değildir.


Çiçek Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?: İlk aşı 2 yaşına kadar yapılmalıdır. Aşı bazen tutmayabilir, tekrarı gerekir.. Günümüzde bazı ülkelerde çiçek aşısı zorunluluğu kaldırılmıştır. Fakat ülkemizde çiçek aşısı zorunludur. Diğer bütün aşılar gibi bu da çocuğun sağlığı yerinde olduğu zaman uygulanır.
Çiçek Aşısı Nasıl Yapılır?: Aşı tercihen omuzun dış kısmına yapılır. Fakat çocuk yürüyemiyorsa uyluğun dış kısmına veya ayağa yapılabilir. Aşı üzerine 12 – 48 saat boyunca bir pansuman uygulamakta yarar vardır.

Aşı Reaksiyonları: Aşıdan 5-7 gün sonra aşı yerinde bir yara meydana gelir etrafı kızarmıştır. Hafif bir ateş yapabilir. Bununla birlikte aşı kabuklanır ve en fazla 25 gün sürer. Bu süre sonucunda bir iz bırakarak iyileşir. Aşı tekrar edildiğinde aşı reaksiyonu çok daha hafiftir.
Alınacak Önlemler: Yara meydana geldiği zaman ateş kontrol edilmelidir.
• Aşı yerini sık sık steril bir pansumanla değiştirmelidir.
• Çocuğun yarayı kaşımamasına dikkat edilmelidir.
Aşının Yapılmadığı Durumlar Nelerdir.? Egzamalı çocuklara yapılmaz. Ayrıca havale geçiren, beyin kusuru olan çocuklara yapılmaması gerekir. Çiçek aşısının mümkünse ayaktan yapılması tercih edilir, böylece aşı izleri estetik olmayan bir durum yaratmayacaktır.