Kemik Hastalıkları (Osteokondritler), Kalça ve Sırt Bölgesindeki Kemik Bozuklukları Sebepleri Tedavisi

  • 17 Aralık 2022
  • 371 kez görüntülendi.
Kemik Hastalıkları (Osteokondritler), Kalça ve Sırt Bölgesindeki Kemik Bozuklukları Sebepleri Tedavisi

Kemik Bozuklukları Genel Bilgiler: Yetişme çağında, kemikler “kemikleşme noktaları”dan başlayarak karmaşık bir şekilde oluşurlar. Bu kemikleşme noktaları gelişir, gitgide birbirlerinin üzerine oturur ve iskelete tamamlayıcı şeklini verirler. Kol ve bacakların uzun kemiklerinin uçlarında, omur kemikleri hizasında, her kemik için, birçok kemikleşme noktaları vardır.
Kemik Hastalıkları (Osteokondritler): Gelişme anında, bu kemikleşme noktaları, kemik hastalıkları adı verilen bazı bozukluklara neden olabilirler. Eğer, vücudun bazı bölgelerinde (örneğin dirsek, ayak) bu bozukluklar önemsizse ve çocuğun geleceği açısından bir tehlike taşımıyorsa bile, bu vücudun, kalça veya diz gibi ciddi sonuçlar doğabilecek diğer bölgeleri için aynı anlama gelmez. Bu kemiksel rahatsızlıkların mekanizması kesinlikle tanınmakla birlikte ortaya çıkış nedenleri gerçek olarak bilinmemektedir.
Sırt Bölgesindeki Kemik Rahatsızlığı: Sırt bölgesinde, bu kemik rahatsızlığı, kızlardan çok erkek çocuklarında sık rastlanan “genç erişkinlerin ağrılı arka kamburluğu” gibi hastalığa neden olur. Bu hastalık ergenlik çağından önce başlar, ağrılarla beraber gelir ve belirgin bir sırt kamburluğu yaratır. Radyografide tipik bozukluklar görülür.


Hastalığın Evrimi: Sırt kamburlukları o kadar ciddi değildir, çocuğun geleceği açısından problem yaratmazlar. Gerçekten bu sırt kemiği rahatsızlığı kendiliğinden, yaş ilerleyip kemikler birbirine kaynadıkça geçer. Bununla birlikte, eğer şu iki önlem alınmazsa “Sert bir düzlemde yatmak ve düzeltici bir jimnastik” çocuk bütün hayatı boyunca sırtının kambur kalması tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Kalça Bölgesindeki Kemik Rahatsızlığı: Bu kemik hastalığının en ciddi olduğu bölge kalça ve çevresidir, çünkü oyluk kemiğinin başını tamamıyla harap edecek niteliğe sahiptir. Bu nedenden dolayı, kalça ve diz ağrılarından şikayet eden ve kesinlikle aksayan 4 ila 15 yaş çocuğunuzu derhal bir doktora götürmekten çekinmeyin. Kalçanın iyi çekilmiş radyografileri durumu aydınlatacaktır. Eğer bir kemik hastalığı varsa, bu iki şekilde kendini gösterir:
• Ya oyluk kemiğinin başı, ezilmeye, parçalanmaya, yok olmaya elverişlidir (bu durum öncelikle ve kızlardan çok erkeklerde meydana gelir);
. Ya da ezilmeye, yassılaşmaya ve ardından tamamen aşağıya doğru kaymaya eğilimi vardır (bu şekil daha seyrek oluşur).


Hastalığın Tedavisi: Kalça bölgesindeki kemik rahatsızlığı, uzun bir süre hareketsizliği ve hatta bazen de cerrahi müdahaleyi gerektiren ciddi bir hastalıktır. Tedavi, yetişkin çağda kalça bölgesindeki sürekli sıkıntı ve rahatsızliklardan kurtulmak için, olabildiği kadar çabuk bir iyileşmeyi amaçlar.

Diz Bölgesindeki Kemik Rahatsızlığı: Eğer uyluk kemiğinin iç bölgesindeki uç kısmında meydana gelirse, kötü sonuçlar doğurabilir ve ciddi bir ortopedik tedaviyi gerektirir. Eğer diz kapağının altında, dizin ön yüzünde yerleşirse, zararsızdır ve yatıştırıcı pomadlarla birlikte, daha az bir fiziksel güç harcayışı hastalığı iyileştirmeye yetecektir.
Not: Vücut ağırlığını çeken kalça ve diz gibi eklem yerleri dışında, kemik hastalıkları genellikle zararsızdır, çünkü iyileşmeleri kendiliklerinden, birkaç ay veya birkaç yıl içinde tamamlanır.