Larenjit Hastalığı, Larenjit Hastalığının Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 03 Aralık 2022
  • 572 kez görüntülendi.
Larenjit Hastalığı, Larenjit Hastalığının Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Larenjitler, Çok Ağır Larenjitler, Hastalığın Tanımı: Larenjit yani gırtlak iltihabı genellikle bir burun-boğaz iltihabının ardından görülür. Gripal bir enfeksiyondan sonra da görülebilir.
• Hastalığın asıl belirtisi ses kısıklığı ve öksürüktür. Ses çatlaktır, öksürük ise köpek havlaması şeklindedir.
● Ateş yüksek olabilirse de genellikle normaldir.
• Hastalık basit bir larenjit olarak kalabilir ve kısa zamanda iyileşir.
• Ya da ses kısıklığı gittikçe artar, solunum güçlüğü başlar. Çocuk tedirgin, korku içindedir. Bu durum ses tellerinin iltihap nedeniyle şişmesi ve solunum yolunu daraltmasından ileri gelir. Larenjitin bu devresi ivedilikle doktor tedavisi gerektirir.
Alınacak Önlemler: Larenjit genellikle geceleri meydana gelir. Çocuğunuzda solunum güçlüğü gözlüyorsanız en yakın hastaneye gitmekten kaçınmayın. Eğer solunum güçlüğü çok fazla değilse doktor gelinceye kadar:
– Çocuğunuzu kucağınıza alıp sakinleşmesini sağlayın, bu arada ateş düşürücü bir fitil ya da aspirin verin
– Odanın nemli olmasına özen gösterin, böylece öskürüğün yumuşayarak ses tellerinin daha az tahriş etmesini sağlayabilirsiniz. Nem tedavisine piyasada satılan elektrikli nemlendiricilerden yararlanılarak yapabilirsiniz. Ancak evinizde yoksa ağzı açık bir tencerede kaynatılacak su da aynı görevi yapabilir. Suyun içinde bir-iki okaliptüs yaprağı veya hazır satılan okaliptüs içerikli ilaçlardan katarsanız çocuğun rahatladığını göreceksiniz. Banyoda sıcak duşun sağladıği nemde bu tedavi için yeterlidir.


Tedavisi: Hastalığın ileri safhalarında nem tedavísinden ayrı olarak doktorunuz kortizon ve antibiyotik tedavisi verecektir.
Alerjik Kaynaklı Larenjitler: Bu tür larenjitlere ateşin olmaması ve ani bir kriz halinde ortaya çıkmasıyla iltihabi larenjitten ayırabilirsiniz.

Krizin Tanımı: Daha önce hiçbir şikayeti olmayan çocuk gece aniden ses kısıklığı ve sert bir öksürükle uyanır. Nefes almakta zorluk çeker, korku içindedir. Bu durum bir iki saat devam eder ve geçer. Ertesi gün çocuk hafif bir ses kısıklığı ve öksürükten başka bir bulgu göstermez. Neşesi yerine gelir ve pek hasta bir görünümü yoktur.

Tedavisi: Kortizon tedavisi hastanın kısa zamanda düzelmesini sağlar.
Ortamın Rolü: Ağır larenjit krizleri daha çok bünyesi alerjiye uygun çocuklarda görülür. Bazı çocuklara yaşamları boyunca bir veya iki kez, bazılarına daha sık gelir. Bu durumda krize yol açan etken ve etkenleri araştırmak ve en ufak belirtide önleyici tedavi yoluna gitmek gerekir. Bu krizin tekrarını önlemek açısından önemlidir. Çocuğunuz nefes almakta zorluk çekiyorsa, onu sakinleştirin ve rahatlamasını sağlamak için kollarınıza alın.