İshal, Bebek ve Çocuklarda İshal, İshal Çerşitleri Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 29 Kasım 2022
  • 397 kez görüntülendi.
İshal, Bebek ve Çocuklarda İshal, İshal Çerşitleri Sebepleri Belirtileri Tedavisi

İshali yaratan nedeni bulmak doktorun görevidir, ama sizin bu konuda ona yardımcı olmanız gerekecektir.
Zararsız İshaller, Sütle Beslenen Çocuklarda Fizyolojik İshaller: Söz konusu olan, saman sarısı renginde ve her süt emzirmeden sonra meydana gelen günde 6 ilâ 7 kez dışkı yapmaktır. Bu ishalin normal olduğu düşünülür, çünkü anne sütünde laktozun fazla olmasından ileri gelmektedir. Çocuğu sütten kesmek gerekli değildir, fakat anne rejimine dikkat etmelidir. Rejimi bırakmadan ileri gelen ishaller Çok miktarda veya erken verilen yumurta, et, üzüm, portakal, enginar ishale neden olabilir.
Şiddetli İshaller, Mide – Bağırsak yangısı: Bağırsakta yerleşmiş bir mikrop (stofilokok mikrobundan oluşan bağırsak bakterisi) neden olabilir. Topluluklarda daha sık görülür. (Kreş, Okul v.b.) Laboratuvarda dışkıdan alınan mikrop incelemesi bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı tespit edilebilir. Antibiyotik verilerek tedavi edilebilir, ayrıca uygun bir perhizi uygulamak gerekir.
Bağırsaktan Başka Yerlerde Yerleşmiş Mikropların Neden Olduğu İshaller: Bu mikroplar daha çok kulak – burun-boğaz çevrelerinde yerleşir. Kulak burun-boğaz iltihabı tedavisi ve uygun bir rejim bu ishali durdurabilir.
Antibiyotikten İleri Gelen İshaller: Bu ilaçların alınması çoğu zaman ishale neden olabilir, fakat doktor tavsiyesi olmadan ilaçlar bırakılmamalıdır. İyi bir rejim sayesinde tedavi edilebilir.


Kronik İshaller, Bu tip ishaller şu nedenlerden ileri gelir:
– Yanlış bir rejim sonucu, örneğin çok erken veya çok miktarda verilen unlu yiyecekler, gibi:
Bünyenin inek sütüne karşı tepki göstermesi Bünyenin süt içinde bulunan şekere karşı duyarlılığı. Dışkılar çok miktarda, yumuşak ve yarı sıvı halde görülür. Vücudun susuz kalma tehlikesi olmasa bile, kilo kaybeden çocuğun, büyümesine, gelişmesine engel olur,
Ciddi Durumlar ve Alınması Gerekli Önlemler: Küçük çocuklarda sıvı veya yumuşak dışkılar görülürse bu durum önemsenmelidir. Doktorun fikrini almak çok daha iyi olacaktır, fakat onu beklerken gereken önlemler alınmalıdır, yani: İshalin ciddiyet derecesini tahmin etmek,
-Ishal zararsız bile olsa hemen bir rejim uygulamak
-Bu ishalin nedenini bulmak gereklidir.

İshalin Ciddiyeti:
İshalin en büyük ciddiyeti vücudu susuz bırakmasıdır. Susuz kalma tehlikesi iki şekilde anlaşılır: Dışkının görünümünden ve süt çocuğunun genel durumundan.
Dışkının Görünümü: Ne kadar çok sıvı halde ve ne kadar çok sık (yarım saatte bir) olursa susuz kalma tehlikesi özellikle bebek 3 aydan küçükse, o kadar fazladır.
• Dışkı yumuşak ve aralıklı ise vücudun aniden susuz kalma tehlikesi pek yoktur.
• Dışkının rengi pek önemli değildir, bu sadece bağırsakta geçirdiği zamanı yansıtır.
Süt Çocuğunun Genel Durumu:
• Eğer ishalin dışında, çocuğun yüksek ateşi varsa ve üstelik sıvı alamıyor ve kusuyorsa hemen bir doktor çağırılmalıdır. Toplardamar yoluyla vücudun kaybettiği suyu vermek gereklidir.
. Eğer çocuk, ateşine rağmen, her zamanki canlılığını koruyorsa, iştahı az bozulmuşsa ve özellikle, gereken miktar suyu kendi arzusuyla içiyorsa. endişe edilecek birşey yok, sadece önemsiz bir ishal söz konusudur.

Rejim Önlemleri: İshalin nedenine ve ciddiyetine göre alınması gereken önlemlerdir.
Yapılması Gerekenler:
• Çocuğa istediği kadar su verilmelidir. Tavsiye edilen içecekler, şekerli su, tuzlu su, hafif çay (5 veya 6 aydan sonra) ve pirinç suyudur. Bu içecekler çocuğa az miktarda verilmelidir. (20 ilâ 30 gr. 4 saatte bir).
. Eğer çocuk kusarsa ona soğuk sıvılar vermek gerekir. ishalin şiddeti gözönüne alınarak;
– Sütü keserek onun yerine ishale karşıt yiyecekler vermek gerekir.
Bu içecekleri vererek biberonla verilen sütü kesmek.
– Eğer çocuk emzirme döneminde ise bir süre, emzirme ishale karşı içecekler ile almaşık bir yöntem uygulanır veya ishale karşıt içecekleri süte karıştırarak bunu uygulayabiliriz. Her haldede anne sütünü kesmemek gerekir.


İshale Karşı Yiyecekler: Havuç çorbası, yalnız haşlama suyu değil aynı zamanda havucun kendi de Yenmelidir. 500 gr. havuç (kesilmiş veya yuvarlak şekilde). 1 lt. suyun içinde 1,5 saat pişirilmeli, mikserden geçirilmeli tuz ve şeker ilave edilmelidir. Bunların buzdolabında saklanması gereklidir. Ayrıca 100 gr. havuçla
birlikte 100 gr. suyu karıştırıp 200 gr. lik bir çorba elde edilebilir.
Pirinç suyu; pirinç 20 ile 25 dakika kaynatılır ve suyu ayrılır, Kaynatılmış keçiboynuzu unu, Eğer bebek 5 aydan büyük ise; Rendelenmiş çiğ elma, ezilmiş muz, ayva peltesi veya pirinç unu.

Normal Beslenmeye Geçiş: İshale karşıt olan içeceklerle beraber her zamanki oranlarda su konulur. Birinci günden sonra bütün biberonlara bir miktar süt eklenir. İkinci gün, eğer dışkı normal halini almışsa süt oranı
fazlalaştırılır.ve bu durum, alışılmış süt miktarı elde edilinceye kadar devam eder. Daha sonraki 2-3 gün içerisinde ishale karşıt tüm içecekleri kaldırmak gerekir.
Yapılmaması Gerekenler:
• Çocuğa yetersiz su vermek,
• Dışkının yumuşak olduğu zamanlarda bile saf süt vermeye devam etmek yanlış davranıştır, çünkü bu, dışkının tekrar sıvı hale dönüşmesine neden olur. İshale karşıt bir rejimden, ara vermeden normal bir rejime geçmek.
İshallerin En Büyük Tehlikesi: Vücuttaki suyun tükenmesidir (deshidrotasyon). Şu halde çocuğa istediği kadar su içirmekte tereddüt etmemek gerekir. İshal konusunda uzman bir doktor, meydana gelebilecek bir karın şişliğini ortaya çıkarmak amacıyla bebeğin karnını kontrol edecektir.