Kusmalar, Bebek ve Çocuklar Neden Kusar, Kusma Çeşitleri Sebepleri Tedavi Yöntemleri

  • 18 Aralık 2022
  • 396 kez görüntülendi.
Kusmalar, Bebek ve Çocuklar Neden Kusar, Kusma Çeşitleri Sebepleri Tedavi Yöntemleri

Basit Kusmalar: Kusma yalnız sindirim sistemini ilgilendiren bir belirti değildir. Çeşitli hastalıkları belirten bir haberci sayılabilir. Ufak çocuklarda kusma sık görülen bir olaydır. Çocuk etkilenmiş gibi görünse de genellikle zararsızdır, fakat anneyi korkutabilir.
Zararsız Kusmalar: Bebeğin genel durumu iyi, kırıklığı olmadığı, düzenli kilo aldığı durumlardaki kusmalar zararsız kusmalardır. Bu kusmaların ortaya çıkmaları ve kaynakları çeşitlidir.
• Yiyeceklerin mideden ağıza gelmeleri durumudur. Bu durum geğirtiyle birlikte olan, çocuk zorlanmadan, keyifsizlik göstermeden, görülen kusmalardır. Beslenmeden hemen sonra görülür, az miktardadır.
• Fazla Beslenmeye Bağlı Kusmalar: Göğüsten ve bazen de biberonla beslenen çocukta, emzirme sırasında çok süt yuttuğu ve bu çok gelen sütü dışarı çıkardığı zaman meydana gelen kusmalardır. Bir tür “taşma” olayıdır.
Süt Bebeğinin Alışılagelen Kusmaları: Çocuğun hava yutmasına bağlı kusmalarda denilebilir. Bebeklerin gıdası genellikle sıvı olduğu için Sıvı ile birlikte bir miktar hava yutmaları kaçınılmazdır. İşte bu havayı çıkarırken beraberinde bir miktar sütü de dışarı çıkarır.


Alınacak Önlemler: Çocuğun biberonunun ağıza dik tutulmasıyla, daha az hava yutması sağlanacaktır. Biberon emziğinin çok büyük olmamasına dikkat edin. Beslenmeden sonra çocuğun gazını çıkarmadan yatırmayınız. Bütün bu önlemlere karşın kusma devam ediyorsa doktor size basit bir spazm çözücü, sakinleştirici ilaç önerecektir. Eğer çocuk memeden kesilmemişse, yemeklerden önce ufak bir kaşık şekerli süt de verilebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: Bütün kusma ve yiyeceklerin mideden kusma olmadan ağıza gelmesi olaylarında, 6 aydan küçük bebeklerde dışarı çıkartılan yiyeceklerden bir kısmının solunum yollarına kaçması durumları olabilir ve eğer çocuk bundan kurtulmak için kuvvetli bir şekilde öksüremiyorsa havasızlık nedeniyle soluk kesilmesine uğrayabilir. Bunun içindir ki küçük bebeği yemeklerden sonra yan tarafına veya karnının üzerine yatırmak salık verilir; böylece uykusu sırasında meydana gelen kusma ve yiyeceklerin kusma olmaksızın ağıza gelmesi olaylarında bütün havasızlık nedeniyle soluk kesilmesi tehlikesinden sakınılmış olur.

Ağır Kusmalar: Çocukta, alışık olmadığınız nedenlerden kaynaklanan kusmalar Çok zaman bu tip kusmaların nedeni bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun mide- bağırsağı ilgilendirmesi gerekmez; vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyon, örneğin bir kulak iltihabı kusmaya neden olabilir. Bu tip kusmalarda bütün mide salgısını dışarı çıkarır. Kusan çocuk ya hareketlidir ya çok sakindir, fakat her iki durumda da keyifsiz ve huzursuzdur.
Bu Durumda Şunları Yapabilirsiniz: Çocuğu başından aşağıya doğru tutup sırtına hafifçe vurun. Kusmadan sonra hemen yiyecek vermeyin, midenin dinlenmesi için zaman tanıyın.
– Su verebilirsiniz fakat soda gibi içinde gaz bulunan sulardan kaçınmak gerekir.
– Ateşine bakın.
– Doktora danışın.


Ağır Kusmaların Nedenleri, Sebepleri: Kusmanın nedenleri çok çeşitlidir.
Basit bir mide bozukluğu. Bu ağır bir yemek, erken mama değişikliği gibi durumlardan olabilir.
• Mide bağırsak iltihapları. İshalle birlikte, ateş vardır. Tedavisinde antibiyotik ve ishal ilaçları kullanılır.
• Üst solunum yolu enfeksiyonu.. Örneğin kulak iltihabı, faranjit veya anjin. Doktor önerisine göre tedavi edilmesi gerekir.
.Böbrek iltihabı.
● Menenjit: Bu hastalıkta kusma çok inatçıdır, ateş çok yüksektir. Ense sertliği ve şiddetli baş ağrıları vardır.
● Had apandisit: İlk 3 ayda görülen, çocuğun kilo almasına engel olan kusmalar. Bu tip kusmalar genellikle her beslenmeden sonra görülür. Çocuk zayıflar ve su kaybı meydana gelir. Bu durumda yemek borusu – mide röntgeni çekilmesi gereklidir.

Ağır Kusmalarda Şu Durumlar Olabilir:
• Bir hiatin fıtığı: Kusmalar doğumdan hemen sonra başlar. Basit bir spazm çözücü ilaçla tedave edilirler.
• Pilor darlığı: Kusmalar bu hastalıkta 3-4 üncü hafta başlar. Cerrahi müdahale gerektirir.
• Midenin aşırı hareket durumu. Hassas mideye sahip olan çocuklarda olur. Mamayı koyulaştırarak vermek gerekir. Mama daha sık ve daha az oranlarda verilir. Spazm çözücü ilaçlar da yarar sağlarlar. Eğer çocuğunuz kusuyorsa, ona, suyu biberon yerine kaşıkla vermek daha doğrudur.