Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükselmesi, Ateş Nasıl Düşürülür Belirtileri Tedavisi

  • 30 Kasım 2022
  • 549 kez görüntülendi.
Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükselmesi, Ateş Nasıl Düşürülür Belirtileri Tedavisi

Ateş Ne Zaman Doktor Çağırmayı Gerektirir?:
Bütün yüksek ateşler karşısında; her şeyden önce çocuğun genel durumunu gözönünde bulundurmak gerekir.
. Güler yüzlü ve aktifse, çok ciddi birşey değildir. Sizen düşen görev bu ateşi düşürmek ve belirtilerini ortaya koyan arazların varlığını görmektir. (akan burun, ishal, döküntü). Bir doktora başvurun ama önemli birşey olmadığını da bilin. Gücü kalmamış, bitkin ve solgunsa; bu durumda bir doktorun çocuğu bir an önce görmesi iyi olacaktır. Bu sırada ateşini düşürmeye çalışın. Doktora anlatmak üzere hastalığın belirtilerini tespit etmeye çalışın. Genellikle çocuklar yüksek ateşe dayanıklıdırlar ve genel durumları fazla bozulmayabilir, çünkü çoğunlukla bu ateşin nedeni basit üşütmelerdir. Süt çocuklarında, vücudun susuz kalma ve havale riskini gözönüne alarak bütün yüksek ateşleri düşürmelidir. Olayların çoğunluğunda bu ateş, çocukta asıl hastalıktan daha önemli sonuçlar doğurabilir.


Ateş Nasıl Düşürülür: Çocuğu suymak ve hafif bir giyecekle bırakmak uygun olacaktır. Hiçbir durumda onu kalın yünlü giyeceklerle sarmamak gerekir, çünkü üstünü kalınlaştırdıkça ateşi daha da yükselecektir. Vücudun susuz kalmaması için devamlı olarak su verilmelidir. Eğer ishal durumu yuksa çocuğa istediğiniz her şeyi verebilirsiniz. Sulu ve şekerli meyve suları, süt ve az tuzlanmış sebze haşlamaları verilebilir. Havale tehlikelidir, çünkü bu nöbet sırasında çocuk kusar ve kusmak solunum yoluna kaçabilir veya beyinde bir hastalığa neden olabilir. Eğer bebek içmek istemezse, onu zorlamanız ve ufak miktarlar halinde içirmeniz gerekir. Eğer sıcaklık 40°C’ye çıkarsa, 37⁰ C suda bir banyo yaptırmaktan hiç çekinmeyin. Bu banyo onun sıcaklığını düşürecek sakinleştirecek ve uyumasını sağlayacaktır. Aman dikkat! Eğer banyodayken çocuk solgunlaşır ve titrerse, derhal banyodan çıkarmak ve sakinleştirerek kurutmak gerekir. Çocuğa hemen bir aspirin verilmelidir. Böylece ateş 38 veya 38,5°C’ye iner. Bu ilaç fitil şeklinde de verilir.


Komprime veya şekerli su ile sulandırılmış pudra şeklinde bir yatıştırıcıya da başvurulabilir. Aspirin tamamen etkili bir ilaç olmakla beraber zehirleyicidir. Bu yüzden tam dozunu ayarlamak gerekir. Doktor önerisi dışında da verilebilir. Maksimum doz ağırlık kilosuna göre, 10 gram ve 24 saatte birdir. Öyleyse bebeğiniz 5 kilo geliyorsa ona günde 0,5 gram verebilirsiniz. Fakat çoğunlukla dozun kg. başına 0,06 gr. olması yeğlenir. (Örneğin bebeğiniz 10 kg. ise yaklaşık 0,2 gr. lik fitillerden günde 3 tane konulabilir).

Ateş yükselmesi ve diş çıkarmaları: Azı dişinin çıkması 38,5°C’ye kadar bir ateş yükselmesine neden olabilir. Bu durum ancak diş eti iltihabı varsa meydana gelir. Aksi halde, bu ateş yükselmesinin nedenini diş çıkmasından başka nedenlerde aramak gerekir.

Özel Durumlar Küçük Ateşler: Genellikle 3-4 aylık veya daha küçük (4-5 veya 6 haftalık) bebeklerde 37,5-38° uzun süreli ateşler görülebilir. Bu ateş çocuğun genel durumunu hiçbir zaman bozmaz. Bununla birlikte ailelerin endişelenmesi ve doktor çağırması normaldir. İlk akla gelecek şeylerin başında verem ve idrar yolu iltihaplanması gelir. Bunlar incelendikten ve normal çıktıktan sonra, sağlıklı bir çocuk için doktor açıktan iki hipotez ortaya atabilir.
– Ya çocuğun diğer çocuklardan farklı olarak, normal ateşi daha yüksektir (ki bu durum çok seyrektir)
– Ya da bu küçük ateş bir virüsün neden olduğu iltihaplanma ile ilgilidir. (burun boğaz iltihabı veya grip.)