Bir Saksının Değiştirilmesi Nasıl Yapılır.?

  • 16 Ağustos 2023
  • 582 kez görüntülendi.
Bir Saksının Değiştirilmesi Nasıl Yapılır.?

Bir Saksının Değiştirilmesi: Saksıda yetiştirilen bitkiler genellikle dar bir ortamda bulunur ve buradaki azıcık toprağın mineralojik kaynakları hemen tükenir. Şu halde, herkesin yapabileceği basit bir işlem olan saksı değiştirmeyi, belirli aralıklarla uygulamak gerekir. Bitkinin kökleri saksının içi ve duvarlarını kapladığı zaman ve sulama suyu, toprağı bir elekteymiş gibi ilerleyip geçerek bir kuruma oluşturuyor. daha sık sulama gerektiriyorsa, alarm sinyali verilmiştir.
Saksı Değiştirme Zamanları ve Süreleri: Saksı değiştirme işlemi, genellikle ilkbaharda, evler daha sıcakken, Şubat sonu, Mart başında bazen de sonbaharda, hızlı büyüyen bitkiler için yıldan yıla, ya da diğerleri için her 3 veya 4 yılda bir yapılmalıdır.
Kaçınılması Gerekenler: Bitkileri, çok büyük saksılara da yerleştirmeyin, çünkü, toprak hacmi çok küçük köklere göre orantısız olur ve kendilerine sunulan sudan yararlanamazlar.
Saksının Değiştirilme Tekniği: Bir bitkinin saksısını değiştirirken yeni saksının çapı eskisinden 2-4 cm daha büyük olsun. Saksıyı boşaltmak için, bitkileri boyunlarından tutarak ters çevirin ve saksıyı sert bir yere çok hafif olarak vurun; toprak vığını bütünüyle kendiliğinden çıkacaktır. Iger kökler boşalma deliğinden sarkmışsa o zaman, bunları koparmamak için, bir çekiç darbesiyle saksıyı kırın.


Saksı değiştirme işlemi için: su akışını sağlamlaştırmak için, veni kabın dibine, birkaç cam kırığı veva çakıltaşı, daha sonra da bir avuç çürük toprağı ve ağaç toprağı karışımı yerleştirin. Eski toprağa hafifçe vurarak, bitkinin köklerini serbest bırakın, uçlarındaki eski toprak topağını ufalayın, daha sonra bozuk ve sağlıksız kökleri kesin.
● Ana sapi saksının tam ortasına gelecek biçimde yerleştirin, uyumlu bir şekilde büyümeyi kolaylaştırmak için, köklerin çevresine gübreyi yayın.


Eski düz bir cetvelle düzenli olarak sıkıştırın veya bitkiyi tutarak toprak yığınına başparmaklarınızla bastırın:
bu bitkinin uyumlu büyümesine zararlı hava kabarcıklarını engelleyecektir. Son olarak toprağı bol bol fakat
taşırmadan sulayın; suyun boşalma deliginden akması gerekir. Bu tip. ucunda toprak kümesiyle yapılan ekim için bitkinin önceden sulanması tercih edilir, çünkü toprak topagı kuruýsa, yeni toprak çok çabuk emilecek ve bitki görünüşünün aksine susamış kalacaktır; buna karşılık, saksı değiştirme işlemi için hiçbir zaman çok kuru bir toprak kullanmayın. Çıplak köklülerin (köksüzler) dikimi için, selvi veya zakkum ağacı dalı veya kök gelişimi zayıf genç bitkiler için, 8 cm. çapı olan bir saksı yeterlidir. Köklerini alttaki toprağın üzerine yerleştirip, bitkiyi istediğiniz yükseklikte elinizle tutarak, üzerine toprak koyun. Karıştırın, daha sonra sıkıştırın, bastırın ve bol bol sulayın. Hava cereyanlarından ve çok fazla güneşten koruyun, ince olması şartıyla bir püskürteç yardımıyla yaprakları iyice sulayın. Büyük palmiyeler, kauçuklar veya filodendronlar için, yüzeyden bir parlatma (yüzeydeki toprağı alıp bunu yenisiyle doldurmak) yeterlidir. Bitkileri, daha iyi büyüyeceklerini sanıp kendilerinden çok büyük saksılara dikmeyin.